Energieleverancier kiezen, waar moet je op letten?Is jouw huidige energiecontract bijna verlopen of ga jij je eerste energiecontract afsluiten? Dan doe je er goed aan om een energieleverancier te gaan kiezen, maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij de keuze van een energie aanbieder? Het is niet normaal zoveel energieleveranciers er zijn en allemaal hebben ze fantastische aanbiedingen. Echter zegt jou dit waarschijnlijk niks en wil je gewoon de beste prijs voor Stroom & Gas en daarnaast ook nog eens een goede service en voorwaarde. Om jou te helpen bij het kiezen van een energieleverancier hebben wij van Top-aanbiedingen deze blog geschreven. Hierin gaan wij je vertellen waar je op moet letten om uiteindelijk de beste deal te krijgen.

Het kan natuurlijk zijn dat het jou totaal niet uit maakt hoe je de beste energieleverancier kunt vinden, misschien wil jij wel gewoon de aller beste aanbieding hebben. Dan hebben wij goed nieuws voor je, wij hebben namelijk altijd diverse energie aanbiedingen voor je klaar staan, deze kun je allemaal hier vinden. De aanbiedingen zijn allemaal heel verschillend, zo kun je kiezen uit cashback deals, korting op je eindafrekening of een geweldig cadeau. Waar je ook voor gaat, één ding is zeker jij profiteert van een scherpe deal. Wil je toch eerst weten waar je op moet letten bij het kiezen van een energieleverancier? Lees dan zeker dit artikel verder.

Jouw jaarlijkse verbruik en de energie kosten

Natuurlijk kunnen wij je de beste tips geven echter is het van tevoren belangrijk om te weten wat jouw jaarlijkse verbruik is voor stroom & gas en daarnaast je energie kosten. Pas wanneer je dit inzichtelijk hebt kunt je goed zien welke energieleverancier het goedkoopste is voor jou. Je doet er dan ook goed aan om nu de jaarafrekening erbij te pakken. Op je energienota staan namelijk alle energiekosten die er gemaakt zijn. Met deze prijzen kun jij vervolgens gaan vergelijken en zo zien of je elders voordeliger uit bent.

Om snel en gemakkelijk te kunnen zien wat de te verwachte jaarkosten zijn bij verschillende energie leveranciers kun je gebruik maken van verschillende energie vergelijkers. Door daar simpel weg je postcode in te vullen en je verbruik in te vullen zie je direct de te verwachte jaarkosten van heel veel energieleveranciers. Er zijn verschillende energie vergelijkers, zo hebben wij van Top-aanbiedingen er zelf ook één, deze kun je hier vinden. Wil je liever niet gebruik maken van onze vergelijker maar wil je graag de prijzen vergelijken bij een grote vergelijker? Neem dan eens een kijkje bij Gaslicht.com of Independer. Zoek je een zakelijke energie vergelijker, dan is Minder.nl een echte aanrader. Zoals je kunt zien zijn er meerdere vergelijkers waar jij kunt zien welke aanbieder het goedkoopste is.

Besparen op de prijs? Hou dit dan in de gaten

Wanneer je besluit om over te stappen van energieleverancier wil je natuurlijk zoveel mogelijk besparen op de kosten. Gelukkig kan dit in bijna alle gevallen ook, je doet er dan goed aan om op verschillende dingen te letten. Bij het overstappen moet je namelijk op 4 verschillende punten letten om geld te kunnen besparen. Dit lijkt heel veel maar wanneer je precies weet waar je op moet letten is het eigenlijk heel gemakkelijk. 

Vaste kosten en kosten voor je verbruik

Bij elke energieleverancier betaal je vaste kosten, de vaste kosten zijn bijvoorbeeld leveringskosten. Daarnaast heb je kosten voor je verbruik, hoe meer je verbruikt hoe hoger de kosten zijn. Bij sommige leveranciers zal je dan ook zien dat ze hogere vaste kosten rekenen maar daarin tegen hele lage verbruiks tarieven. Wanneer jij heel veel energie verbruikt kan dit zeker voordeliger uitvallen, daarom is het ook zo belangrijk dat jij je verbruik van tevoren weet. Verbruik je namelijk weinig, dan zal dit een stuk duurder uitvallen dan je wilt. Je doet er dus altijd goed aan om naar de vaste en de verbruikskosten te kijken. Door het juiste contract bij jou verbruik te kiezen kun jij heel veel geld besparen.

Kortingen die je krijgt van de energieleverancier

Een korting is natuurlijk altijd super leuk, echter doe je er wel goed aan om goed te kijken hoe die korting nu in elkaar zit en hoeveel de korting daadwerkelijk is. Zo krijg je bijvoorbeeld vaak korting op de leveringskosten echter geldt deze korting dan weer niet op de transportkosten van de stroom of de belasting. Wel zo fijn natuurlijk als je dit van tevoren weet. Daarnaast zijn niet alle kortingen in euro's maar geregeld ook in centen. In dat geval is de korting dus super laag en soms niet eens zo interessant. Daarnaast is het altijd belangrijk om te weten wat de voorwaarde zijn van de korting.

Prijsgarantie doen of juist niet doen?

Wanneer je gaat voor een energiecontract met prijsgarantie staat de prijs vast voor de duur van je contract. Dit kan natuurlijk super interessant zijn wanneer de prijzen stijgen echter wanneer ze dalen profiteer jij hier niet van. In dat geval betaal je dus meer dan nodig is. Daarnaast zijn contracten met prijsgarantie ook duurder dan de energiecontracten zonder prijsgarantie. Welk contract het beste bij jou past hangt er dus vanaf of jij een risico durft te nemen. In veel gevallen is het contract zonder prijsgarantie het voordeligste echter weet je nooit van tevoren wat de energie prijzen gaan doen.

Een variabele prijs is iets om goed op te letten

Sluit je een energiecontract af met een variabele prijs? Dan mag de energieleverancier de prijzen altijd verhogen, ook terwijl jouw contract nog niet is verlopen. De meeste energiebedrijven doen dit rond 1 juli en 1 januari. Het is dus altijd even slim om na te vragen bij de energieleverancier wat zij verwachten dat de energietarieven gaan doen. Daarnaast doe je er goed aan om altijd even te kijken hoelang een prijs van een aanbieding geldt. Want wanneer je denkt de laagste prijs te hebben en in mei een energiecontract afsluit en de prijzen gaan op 1 juli omhoog, dan kan het aanbod in één keer veel duurder zijn. Dit zou zonder zijn dus let hier zeker goed op.

Duur van het energiecontract

Er zijn verschillende energiecontracten, zo kun je kiezen uit een contract voor onbepaalde en voor bepaalde tijd. Wanneer je gaat voor een energiecontract van onbepaalde tijd zit jij nergens aan vast. Je hebt namelijk geen einddatum afgesproken met jouw energieleverancier. Je kunt dus ieder moment opzeggen zonder dat daar kosten aan verbonden zitten. Het nadeel van deze contracten is dat ze vaak duurder zijn dit omdat de leverancier niet weet hoelang je klant bij hen blijft. Daarnaast heb je nog het contract voor een bepaalde tijd. Bij dit contract hebt je een einddatum afgesproken, zo kun je gaan voor een energiecontract van 1, 3 of 5 jaar. Wanneer je besluit over te stappen voor het einde van je contract, dan betaal je hier een boete over. De hoogte van de boete vind je terug in de algemene voorwaarde.

Wil je wel of geen duurzame energie

Ondanks dat er bijna geen prijsverschil in zit is het toch goed om te weten dat je kunt kiezen voor groene of grijze stroom. Wanneer je gaat voor duurzame energie, dan kies je voor groene stroom. Iedere energieleverancier is verplicht te vermelden of ze groene of grijze stroom leveren. Kies je voor groene stroom, dan is de energie milieuvriendelijk opgewekt, bijvoorbeeld met zonneparken of windparken. Tegenwoordig leveren bijna alle energieleveranciers groene stroom en wordt is ook meer gepromoot. Dit komt natuurlijk omdat we met ze alle een steentje moeten bijdragen aan het milieu. Heb jij zelf al zonnepanelen, dan moet de energieleverancier in zijn aanbod rekening houden met hetgeen dat je terug levert.

Stroom & gas van één leverancier of juist apart

Het meest makkelijke is natuurlijk als je de Stroom & Gas afneemt bij één energieleverancier. Bij de meeste aanbieders hebben ze hier dan ook de beste aanbiedingen voor. Echter ben je niet verplicht om het beide bij één leverancier af te nemen. Er zijn namelijk ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in alleen stroom of alleen gas. Wil jij dit liever, dan is de keuze natuurlijk geheel aan jou. Het maakt namelijk niet uit waar je voor gaat, het moet goed voelen voor jou. Echter voor het gemak raden wij van Topaanbiedingen je aan om het beide bij één energieleverancier te houden. Zo heb je alles onder één dak en profiteer je weer van een mooiere korting. En zeg nu zelf korting, deals en aanbiedingen daar worden we toch vrolijk van.

Waar moet je op letten bij de Algemene voorwaarden?

Bij iedere energieleverancier krijg je ook een algemene voorwaarden. In deze voorwaarden staan zeer belangrijke dingen, echter snappen wij ook dat je geen zin hebt om dit allemaal door te lezen. Naast de algemene voorwaarden hebben ze vaak ook bijzondere voorwaarden zoals actievoorwaarden. Elke leverancier heeft zijn eigen voorwaarden, bij de ene energieleverancier is de voorwaarde dan ook beter dan bij de andere energieleverancier. Wanneer je de algemene voorwaarden gaat doornemen doe je er goed aan om op het volgende te letten:

  • Wanneer je niet op tijd betaald, krijg je dan een boete?
  • Hoe kun je betalen en wat zijn hiervan de kosten?
  • Wil je overstappen? Wat zijn de kosten wanneer je overstap voor het contract is verlopen?
  • Is je contract verlopen? Wordt hij dan automatisch verlengd?
  • Krijg je van de leverancier een welkomstpremie of welkomst cadeau? Wanneer krijg je deze dan?

Wanneer je op de bovenstaande punten let hebt je de belangrijkste punten uit de algemene voorwaarde doorgenomen. Natuurlijk zijn wij van Top-aanbiedingen niet verantwoordelijk voor wat er in de Algemene voorwaarde staat. Wil jij dus zeker niks over het hoofd zien, dan raden wij je aan om de complete voorwaarde te lezen.

Ik heb mijn keuze gemaakt. Hoe regel ik de overstap?

Alle prijzen heb je vergeleken en je hebt de leverancier met de perfecte voorwaarden. Dan rest er nog maar één ding en dat is natuurlijk overstappen. Dit is eigenlijk heel gemakkelijk, je meld je gewoon aan bij de energieleverancier die je gevonden hebt. Vervolgens regelen zij de rest, jouw huidige energieleverancier wordt dan ook door hen opgezegd. Het maakt in dit geval niet uit of je de aanmelding doet via de leverancier zelf of via de vergelijker, jij hoeft na aanmelding niks meer toe doen. Uiteraard doe je er wel goed aan om altijd even in de gaten te houden of je geen email krijgt voor extra informatie.

Heb je nog geen keuze gemaakt? Dan kun je natuurlijk zoals eerder aangegeven gebruik maken van een vergelijker of kijken tussen de aanbiedingen. Word je hier niet wijzer van en wil je gewoon alle energieleveranciers en vergelijkers zien? Dan kun je deze allemaal vinden op deze pagina. Vervolgens kun je heel gemakkelijk overstappen naar de leverancier die jij op het oog hebt. Enkele grote energieleveranciers zijn natuurlijk Engie, Oxxio, Essent, Budget Energie, Eneco en Vattenfall.